Wijngebied

LeBonvin

Gesneden koek of toch niet?
Franse wijn, dat kennen we toch al? Niets is minder waar. Er valt nog genoeg spannends te ontdekken. Fransen wijnen van onbekende druiven als Duras, Jacquère, Ondec, Braucol of Mauzac bijvoorbeeld. Ze groeien in de verborgen wijngaarden van de Sud-Ouest en in de bergen in het Oosten: de Savoie en de Jura.

Sud-Ouest
overzichtsudouestIn de Sud-Ouest vind je de wijngaarden Gaillac, Fronton, Cahors en Gascogne. Eeuwenlang waren de Franse wijnen uit deze regio geliefd in heel Europa. Ze concurreerden met de wijnen uit de Bordeaux. Nadat de druifluis de Europese wijngaarden aan het eind van de 19e eeuw vernietigde, wisten de wijnboeren hun wijngaarden niet snel genoeg te herstellen. Bordeaux won de strijd en werd het wijncentrum van de wereld. Vermaarde regio’s als de Cahors en Gaillac raakten in de vergetelheid.

De Sud-Ouest is de laatste jaren aan een inhaalrace bezig. Gevorderde wijndrinkers herontdekken de oude wijngaarden met hun gebiedseigen druiven. Avontuurlijke wijndrinkers halen hun hart op bij traditionele Franse wijnen van vergeten druiven als Mauzac, Loin de Loeuil, Duras en Braucol.

Gaillac
De oeroude wijnregio Gaillac ligt pal in het zuiden van Frankrijk. Eeuwenlang was het een van de belangrijkste exporteurs van Franse wijn. Tot het in de negentiende eeuw de concurrentieslag verloor van de handelaren in Bordeaux. Sinds enkele jaren worden Gaillac en haar vergeten, oude druivenrassen door avontuurlijke wijndrinkers weer herontdekt.

Rond de start van onze jaartelling was Gaillac al een belangrijke wijnregio in Frankrijk. De Romeinen waren er dol op. Ze vervoerde de wijnen tot in het noorden van Schotland. Als een van de eerste wijnregio’s ter wereld, kreeg Gaillac halverwege de Middeleeuwen al een beschermde status. Wijn uit Gaillac werd naar Bordeaux gebracht om de plaatselijke ‘Claret’ meer karakter te geven. Eeuwen voordat er in Champagne mousserende wijn werd gemaakt, vonden de bubbels uit Gaillac, gemaakt volgens de ’Methode Gaillacoise’, al gretig aftrek.

Inmiddels is Gaillac op de weg terug. Met haar eeuwenoude tradities en verscheidene oeroude, maar vergeten druivenrassen, weet Gaillac zich te onderscheiden. Steeds meer avontuurlijk ingesteld wijndrinkers raken uitgekeken op Chardonnay en Cabernet Sauvignon. In Gaillac kunnen ze hun hart ophalen bij eeuwenoude druiven als Mauzac, Loin de Loeuil, Duras en Braucol.

Fronton
Fronton is een klein wijngebied van amper 2000 hectare, vlak bij Toulouse in Zuid-Frankrijk. De wijnmakers persen hier wijn van de Négrette, die zachte, fruitige rode wijnen geeft. En ze maken krachtige rode blends van de typische Bordeaux druiven.

wijnfoto2Er wordt in Fronton als sinds de 12e eeuw wijn gemaakt. Vroeger werden de wijnen uit Fronton gebotteld onder de naam Côtes du Frontonnais. Tegenwoordig mag er gewoon Fronton op de fles staan. Maar de Négrette druif is nog steeds voorgeschreven. De rode en rosé wijn uit Fronton moet voor minstens 50% uit het sap van deze druif zijn geperst. De Négrette geeft zachte, frisse rode wijnen en wordt daarom ook wel de ‘Beaujolais van Toulouse’ genoemd. Dikwijls mengen de wijnmakers uit Fronton hun Négrette met Syrah, Braucol en Cabarnet Sauvignon.

Het beetje wit dat in Fronton gemaakt wordt, is van de Mauzac druif, een typische druif uit de Sud-Ouest die je in de nabij gelegen Gaillac ook vindt.

Gascogne
Gascogne is een oude Franse wijnregio die jarenlang in de vergetelheid was geraakt, maar sinds enkele jaren een groeiende populariteit geniet. Het zijn onderscheidende droge en zoete wijnen van vergeten druiven als Tannat, Petit Manseng, Gros Manseng, Lauzet, Camaralet de Lasseube en Petit Courbu.

Madiran
Sinds enkele jaren is Madiran herontdekt door wijnliefhebbers. De wijnmakers hebben Tannat in de wijngaarden staan. Deze robuuste druif ‘temmen’ ze met vernuftige vinificatie-technieken of door te mengen met andere druiven. De resultaten zijn opvallend. Niet iedereen houdt van zijn soms wat stugge tannine, maar Madiran is een nieuwe lieveling van de creatieve sommelier.

Cahors
Cahors in de Franse Sud-Ouest was ooit één van de belangrijkste wijnregio’s ter wereld. In haar ‘gouden’ 18e eeuw gingen de vaten ‘black wine’ uit de Cahors de hele wereld over. Er wordt nog steeds uitstekende wijn gemaakt. Nog steeds van Malbec, nog steeds zwartrood en krachtig, maar eleganter dan ooit. Je kunt bij ons twee wijnen uit Cahors kopen. Je vindt ze aan de linkerkant van deze pagina.

De Malbec kennen we tegenwoordig vooral uit Argentinië, maar al in de 18de eeuw was de Malbec uit Cahors wereldberoemd. Via de rivier de Lot werden de vaten naar Bordeaux vervoert, en vandaaruit gingen ze de hele wereld over. Dieprode, krachtige wijn van de druif die ze in Cahors ‘Cot’ noemen. Vooral de Engelsen waren er dol op en noemden het ‘black wine’.

Daar kwam een abrupt einde aan toen in de 19de eeuw de druifluis de Europese wijngaarden vernietigde. Overal werden vervolgens Amerikaanse onderstammen aangeplant, die resistent zijn tegen de druifluis. De wijnboeren uit Cahors kozen een stam die niet goed paste bij de Malbec. Fataal. In de jaren die volgden verloren ze de concurrentieslag met Bordeaux.

Pas na de Tweede Wereldoorlog zijn de wijngaarden in Cahors er weer bovenop gekomen, maar diende zich een nieuw problem aan. De internationale wijndrinker prefereerde elegante, fruitige rode wijnen. De ‘Black Wine’ uit Cahors combineerde raspende tannine met een stevige houtrijping.

Inmiddels hebben de meeste wijnmakers uit de Cahors het licht gezien. Ze maken moderne ‘zwarte’ wijnen gemaakt met intense aroma’s van jam, bessen, drop. Nog steeds zwartrood, maar de tannine weten ze fraai te verzachten. De Cahors is klaar voor de concurrentiestrijd met de ‘Malbec voor beginners’ uit Argentinië.

Savoie en Jura
In het bergachtige Oosten van Frankrijk heb je nog twee van die vergeten Franse wijnregio’s: de Savoia en de Jura. Kleine Franse wijnregio’s waar veel van de wijn vooral lokaal wordt geconsumeerd. Ook hier maken de wijnboeren karakteristieke wijnen op steile wijngaarden van gebiedseigen druiven als de Jacquère, Poulsard en Rousette. Moeilijk verkrijgbaar in Nederland, maar deze ‘vergeten Franse wijnen’ zijn aanraders voor avontuurlijke wijnliefhebbers.